Procese Industriale – SCADA

Monitorizare si Control Procese Industriale
Sisteme de conducere si supraveghere a proceselor industriale – SCADA

SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition) este un sistem inteligent dezvoltat pentru conducerea si supravegherea proceselor industriale care permite colectarea si procesarea datelor primite de la locatii indepartate si transmiterea/ executarea automata de comenzi in functie de evenimentele inregistrate.

 
SCADA este mai mult decat o tehnologie fiind insusita de marile companii din domeniul industrial ca un nelipsit instrument de management. Sistemul permite monitorizarea parametrilor de proces ce se doresc a fi masurati, astfel, asigurandu-se controlul si managementul unui proces industrial.
Practica a aratat ca beneficiile aduse de implementarea SCADA la nivelul activitatilor desfasurate contribuie in mod substantial la eficientizarea productiei fiind un suport valabil de luare a deciziilor.
 
AVANTAJE:
 
Operationale:
 
- operare la distanta – elimina nevoia deplasarii pe o suprafata de productie pentru a verifica/schimba statutul unui echipament.
- evitarea evenimentelor critice – permite unitatii sa descopere conditiile alarmante inainte ca acestea sa devina critice.
- diagnosticarea problemelor – ofera rapoarte istorice si in timp real, operatorul poate compara timpii de executie ai unui proces industrial si diagnostica problemele cu mult inainte ca acestea sa se transforme in defectiuni.
 
Economice:
 
- imbunatatirea calitatii produselor – ofera supravegherea activa a activitatilor de productie ajutand producatorii sa reduca semnificativ defectele de productie.
- reducerea costurilor utilitatilor – ofera posibilitatea de a administra consumul de utilitati ca energie, apa, carburant si alte utilitati ce contribuie la procesul de productie. 
- reducerea costurilor de productie – este un sistem de inspectie a fabricii in timp real destinat sa accelereze procesarea materialelor si sa diminueze costurile de productie. 
- reducerea costurilor de personal - elimina necesitatea prezentei permanente a personalului in procesul tehnologic.
 
Manageriale:
 
- suport de decizie – permite luarea deciziilor si analiza evolutiei, stabilirea previziunilor pe termen mediu/ lung.
- eliminarea subiectivismului – informatiile sunt corecte, obiective, transmise automat, fara a fi sub influenta factorului uman. 
- control oricand si de oriunde – in cazul in care sistemul este construit in tehnologie web-based si beneficiaza de conectare la INTERNET, informatiile pot fi disponibile de oriunde, utilizand un simplu browser, pe baza de parola, pe nivele diferite de management.
- prin bazele de date aferente, sistemul beneficiaza de posibilitatea vizualizarii de harti sinoptice, istorice, alarme, retinand detalii cu privire la schimbarile de configurare facute (cand si de catre cine).
 
COMPONENTELE SISTEMULUI SCADA :
 
Hardware:
- echipamente primare de masurare;
- echipamente locale de achizitie si procesare date;
- echipament de tip dispecer pentru procesarea superioara a datelor;
- infrastructura radio/satelit/ fir/ sau GSM pentru asigurarea transmisiei datelor între statiile locale si dispeceratul central
 
Software:  
- software adecvat implementat la nivel local si dispecer;
- platforma software dedicata - AIMAX – WIN (US);
- multitasking;
- în timp real;
- afisaj de tip “mozaic” ce permite vizualizarea mai multor ferestre pe ecran corelate atât cu numarul de parametrii monitorizati cât si cu comenzile si cerintele beneficiarului.
- definirea parametrilor monitorizati în functie de solicitarile beneficiarilor.
 
Fiecare sistem SCADA este un “amestec” inteligent de componente configurate pentru a satisface aplicatia dedicata fiecarui client
 
Sistemele SCADA pot fi relativ simple, cum ar fi cel ce monitorizeaza functionarea unui echipament in cadrul unei fabrici, sau extrem de complexe, cum ar fi sistemul care monitorizeaza toata activitatea unei baze nucleare sau activitatea sistemului municipal de apa.
 
Solutia SCADA oferita de ROKURA este foarte flexibila permitand lansarea unui proiect mai intai cu o instalatie pilot la o singura statie si apoi extinderea sistemului la mai multe statii/ locatii, in functie de necesitati.
 
Inginerii de la ROKURA sfatuiesc clientii asupra tipului de schema necesara si asupra implementarii economice, oferind potentialilor clienti solutii pentru un buget specific.
 
Solutiile SCADA oferite de ROKURA sunt solutii realizate “la cheie”, gandite pentru a rezolva probleme specifice ale clientilor.
 
Activitati si servicii conexe:
- proiectare
- inginerie
- achizitii
- configurare
- programare
- instalare
- comisionare
- instruire operator
- intretinere
- suport
 
Aplicatii principale:

-  monitorizare si control parametri pentru marimile masurate;
-  parametri operationali ai unor procese industriale, conducte, rezervoare, altele (presiune, volum, temperaturi, curgere, indexe);
-  aplicatii specifice pentru - electricitate, uleiuri, benzine, gaze
-  protectia mediului - monitorizare parametri poluare;
-  monitorizarea nivelului apei - râuri, baraje – ale centralelor electrice sau diguri
 
REFERINTE:
 
RETELE DE DISTRIBUTIE APA POTABILA:
- RAGCL Urziceni
- RAGCL Tg.Mures
- AQUABIS Bistrita
- APA Botosani
- APATERM Oradea
- RAGCL Târgoviste
- CUP Focsani
 
UTILITATI INDUSTRIALE (apa, gaz, aer, abur)
- S.C. FAUR S.A.
- VICTORIA Floresti
- CIMENTUL Turda
- PORTILE DE FIER Cota Dunare
- PORTILE DE FIER extension
- TERMOELECTRICA Galati
- TERMOCOM Chisinau
 
MEDIU (radiatii)
- Ministerul Mediului si Padurilor
  
RAFINARII PETROLIERE
- ASCOM –KAZAHSTAN
 
SISTEME DE BALIZAJ
- AEROPORT Tg.Mures
- AEROPORT Sibiu
- PORTILE DE FIER
- ELECTRICA Oradea
 
IRIGATII
- RAIF Giurgiu
 
ALARME INCENDII
- RAFINARIA Darmanesti

ENERGIE ELECTRICA
- TURNATORIA Câmpina
- UM Poiana Câmpina
- METROM, Brasov
- Aker Tulcea
 
AUTOMATIZARI INDUSTRIALE
- CAROM Onesti
- CAROM Onesti
- AQUATIM Timisoara
- Universitatea Petrol Ploiesti
 
 
 

 

 

Telefon:
+40 21 206 81 00

Fax:
+40 21 231 03 03

E-mail:
office@rokura.ro

Locatie:
Str. Rahmaninov 46-48
Sector 2, Bucuresti
020199 Romania

vezi harta

Cautare rapida

Introdu cuvantul de cautare in site

+40 21 206 81 00